Skip to main content

MORE WITH LESS

I. SUMMARY INFORMATION
Project
296982
Status
Submitted
Award category
Shaping a circular industrial ecosystem and supporting life-cycle thinking
You want to submit
NEW EUROPEAN BAUHAUS AWARDS: existing completed examples
Project title
MORE WITH LESS
Full project title
Justice Nurserie, for 140 childrens
Description

Circular economy. More environmental performance, a smarter use of the floor, a better management of investment and maintenance costs, and a strong will to embody the City of Paris innovative and proactive commitment towards reusing materials and building with a concern for landscape. Thus, the solid oak façade of the building is entirely built up from reused and transformed landing doors. This wooden second skin gives to the building a sense of cohesiveness, of air, light and porosity.

What was the geographical scope of your project?
Local
Paris
Île-de-France
Does your project address mainly urban or rural issues?
Mainly urban
Does your project refer to a physical transformation of the built environment or other types of transformations?
It refers to a physical transformation of the built environment ('hard investment')
Has your project benefited from EU programmes or funds?
No
Has your project won an EU prize?
No
Your project is fully completed?
Yes
When was your project implemented?
How did you hear about the New European Bauhaus Prizes ?
Press
On whose behalf are you submitting the application?
As a representative of an organisation
II. DESCRIPTION OF THE PROJECT
Please provide a summary of your project

Doing more with less. More environmental performance, more efficient use of space, more control over investment and maintenance costs. The building consists of 5 overlapping floors, which contain the rooms for the children. On each floor, a large, south-facing balcony offers children an outdoor play area next to their activity rooms. A solid oak lattice, from re-use, forms a porous façade, open to its surroundings and at the same time providing protection from direct sun exposure.

We had to meet the requirement for energy sobriety, and also abide by the “Haute Qualité Environnementale (HQE)” standards for green building in France, which demands low nuisance worksites. In that pursuit, we chose to apply dry build techniques for the load-bearing façade, made of precast concrete with built-in insulation. This building system involves a strict overlapping of storeys in a simple form. A simple grey woodstain on the exterior façade and a colourless pore filler on the interior façade give the concrete a rough finish. In order to offset the relative plainness of the concrete skin on the interior façade, we chose to build all the interior partitions with wood panels , as well as the suspended ceiling in order to reduce the use of plasterboard. All external frames are also made of wood as well as the lining frame of the windows.

Wood is expressed in its natural materiality and contributes greatly to the soft and light atmosphere of the interior spaces. The top level is dedicated to a roof garden, thanks to the installation of 80cm deep planters. A pergola, supporting the solar panels, creates a protected outdoor play area for the children.

Please indicate the main themes of your project with 5 key words
circular economy
reuse
transformation
wood
landing doors
Please give information about the key objectives of your project in terms of sustainability (including circularity) and how these have been met.
Please highlight how the project can be exemplary in this context

Based on the fact that 74% of waste comes from the construction sector and relying on the desire of the City of Paris to position itself on an innovative and demonstrative position on the issue of reuse, we have initiated a participatory approach to meet this new challenge.

We located a construction site led by the RIVP (a public housing agency), where 620 council flats were being refurbished on Boulevard Mortier, within 300m of the nursery plot.

We were able to recover the 620 landing doors destined to be thrown away. They were then stored in containers in the Ateliers de la Ville de Paris, and delivered a year later to the company appointed by the tender process to carry out their transformation.

From these 620 doors, we managed to recover the material for the frames, i.e. solid oak crossbeams. This oak was transformed by the operation's carpenter to create a protective cladding made up of crosspieces assembled in the image of a fine wooden lace. This structure acts as a sun protector, and also keeps the children out of sight from the street.

Our experience of reuse has shown the need for a very strong involvement of all the actors of the project and in particular the project management.

Reuse involves a complex process that includes the search for a source of material, the timeframe for recovery and storage, as well as compliance with the regulations concerning the chosen material for its new use.

Please give information about the key objectives of your project in terms of aesthetics and quality of experience beyond functionality and how these have been met.
Please highlight how the project can be exemplary in this context

Our project finds its aesthetic expression in the demonstration of a construction method added to an approach of reusing a material in the façade. The building is a simple construction, and aims to properly containand ventilate 5 levels, without any stylistic effect. The façade cladding designed with the reused wood (massive oak) then becomes the main expression of the building.

The crosspieces of the frames taken from the recovered landing doors were processed by the carpenter. Stripped, sanded and adjusted to their new dimensions, the crossbeams were reassembled into modules in the workshop to allow easy implementation onsite. The recovered oak was about 100 years old. Not only was it perfectly dried, but it had also retained all its constructive qualities. We were then able to have a solid oak facade for the same cost as a façade made of the type of building timber commonly used today, namely Douglas fir or larch.

This operation, in spite of its unusual nature, can become standard insofar as the landing doors made for old buildings are not rare, particularly in and around Paris. There are many rehabilitation projects today to bring buildings up to current standards. Landing doors are systematically changed because they no longer meet current noise standards.

Please give information about the key objectives of your project in terms of inclusion (equal opportunities, public participation, citizen engagement, co-design, universal design, accessibility, affordability, etc.) and how these have been met.
Please highlight how the project can be exemplary in this context

Our project led us to involve:

  • the construction company in charge of the demolition site (EIFFAGE). They agreed to place the doors in containers in the public domain rather than throwing them in the skip.
     
  • The manager (RIVP) of the demolition site who asked their company to recover the doors
     
  • The city of Paris, which made the containers available in the public space, then transported and stored them for about a year in its workshops in the Paris suburbs.
     
  • The Bellastock design office, specialised in reuse, with whom we produced a prototype and a product sheet included in the tender file. 
     
  • The general contractor for the construction of the nursery (Entreprise BOYER), who agreed to estimate the cost of the cladding without having seen the condition of the doors.
     
  • The subcontracted carpentry company (Entreprise SOUZA) with whom we collaborated to develop the construction details.

Without the goodwill and involvement of all these actors, we would never have been able to carry out this project. This experience shows that reuse is still a matter of personal willingness to respond to political injunctions. The reuse sector is still in its infancy in our societies, even if it is rapidly taking shape.

Please explain how these three dimensions have been combined in your project.
Please highlight how this approach can be exemplary

Sustainability is now an ethical issue. What are we willing to do to improve  living conditions for humans on Earth? The first step is to consider that we can hardly change things on our own and that this is a community issue. Aesthetics, or simply beauty, is an ethical and collective process. 

 

Please give information on the results/impacts achieved by your project in relation to the category you apply for

We adopted a winning combo in the execution of this project: optimisation of materials destined for destruction = reduction of waste = transformation + reuse of these materials to conserve resources and generate savings.

Benefits reaped: free material, reduced cost of labour; storage paid for by the City of Paris; a single company (SEES) handles the entire reuse package (from wood recovery to installation).

Please explain how citizens and civil society were involved in the in the design and/or implementation of the project.
Please also explain the benefits that derived from their involvement.

The re-use approach for the Justice nursery project directly involved several contracting authorities: the City of Paris and the Régie Immobilière de la Ville de Paris; several companies: Eiffage, Boyer et Souza; and several designers: BFV, Bellastock.

In addition, we presented the project at a number of public meetings organised by the Town Hall of the 20th arrondissement of Paris.

Numerous exchanges with local residents have made it possible to confirm the noise reduction on the construction site due to the choice of a dry build system, and to gain acceptance for the idea of adopting reused material for the façade.

Please explain what kind of global challenges the project addressed by providing local solutions

The project is exemplary in the reuse of a material found locally in large quantities that was destined to become waste without our intervention. The 620 solid oak landing doors would have ended up in the skip. Transforming a waste product into a building material with a zero carbon footprint is an exemplary initiative for the economic reconversion of our societies with the objective of carbon frugality.

Please highlight the innovative character of the project as compared to mainstream practices in the field of the project.

It is common practice in the construction industry to provide a building site with new materials, with approved features and certified by inspection authorities. Using a reused material requires demonstrating that it can meet the requirements of the relevant standards. Our approach to the Justice nursery project was to consider oak ass our source materiel, instead of “an old door”. Oak is a rot-proof construction wood whose natural characteristics are well known.

Please explain to the potential of transferring the projects’ results or learnings to other interested parties and contexts.
Please provide clear documentation, communication of methodology and principles in this context.

Implementing the principles of circular economy in the construction and building industries has enormous potential for conserving resources and reducing waste.

By aiming to reduce consumption, extend service life, reuse materials and recycle waste, the building industry enters a new model based on sustainable development.  Architects and designers should be familiar with the design requirements and strategies, the concept of life cycle analysis, the potential for increased recycled material content in products, possibility of future reuse (products, components and building) and the capacity for recycling and transformation (potential for reuse and reversibility of the building).

 

The Level(s) framework, developed by the European Commission, can help encourage the development of a circular economy in the construction industry.

Good practice examples and case studies like ours should be collected and published in the way Construction 21 had done: https://www.construction21.org/france/case-studies/h/creche-justice.html

To succeed in the challenge of circular economy, participation and collaboration of all stakeholders, from building material manufacturers to buyers, builders, users, building managers, recycling companies etc…are essential to achieve collective intelligence, as demonstrated through our project.    

Is an evaluation report or any relevant documentation available?
No
If you would like to upload additional documentation, please upload it or write it below
III. UPLOAD PICTURES
IV. VALIDATION
By ticking this box, you declare that you are not in in one or more of the exclusion situations foreseen under Article 136 of the Financial Regulation.
Yes
By ticking this box, you declare that all the information provided in this form is factually correct, that you assume sole liability in the event of a claim relating to the activities carried out in the framework of the contest, that the proposed project has not been proposed for the New European Bauhaus Prizes 2022 in any other category or strand and that it has not been subject to any type of investigation, which could lead to a financial correction because of irregularities or fraud.
Yes
By submitting your application, you guarantee that you are the author or have the rights to proceed with the application and to authorise the use of the project, concept, idea, and that you have obtained any necessary consents, licenses or assignments from third parties and included copyright notices when necessary.
Yes
By submitting your application, you understand that all the applications that meet the eligibility requirements will be shared for the purposes of the selection processes, and notably published on the secured platform https://prizes.new-european-bauhaus.eu/ and for the purposes of the promotion of these on the New European Bauhaus website and/or other European Commission communication channels. In this sense, the applications would be widely available. Applicants should ensure that they present their ideas, concepts, projects, in such a way that they could be shared without giving rise to intellectual property related concerns. If your submission is selected as one of the finalists, it will additionally be shared for the purpose of the public vote that will take place. The European Union is granted a licence to use and share your application with the general public and the official external experts for the purposes of the selection process, including the voting. The European Union has the right to use the images and visual materials and the description provided in the application for communication purposes related to the contest and beyond. Rights granted comprise the right to store, reproduce, display, publish and communicate or distribute copies in electronic or digital format, including, but not only, through the internet. Unless you have disclosed your name, the European Commission has no obligation to share your name when using or disseminating your contribution to the public. The European Union cannot be held responsible in case any submitted idea, project, concept is found to infringe third parties rights. The European Union shall be neither responsible for the use that third parties may do of the applications or related content.
Yes

Attention

In order to submit your project, please make sure you have filled in all the mandatory fields marked with *, in both the “Basic information” and “Description of the project” tabs.

Attention

The country you have selected is not a Member State of the EU.

Please select the country your project was either implemented in the EU for strand A in or is being developed or intended to be implemented in the EU for strand B.