Skip to main content

Ettlingen Querbeet

I. SUMMARY INFORMATION
Project
292151
Status
Submitted
Award category
Shaping a circular industrial ecosystem and supporting life-cycle thinking
You want to submit
NEW EUROPEAN BAUHAUS RISING STARS: concepts or ideas submitted by young talents (aged 30 or less)
Project title
Ettlingen Querbeet
Full concept/idea title
Description

Sustainability and climate protection are the key themes of our time, on which the concept for the new ELBA site is based. A quarter will be developed, which brings together different people and aspects of the great topic of human and earth health according to the motto “Querbeet. ” Overriding themes are living and working, but the heart of the district is the research campus, which deals with the producttion of food, energy, but also with the production and transmission of knowledge.

What is the geographical scope of your concept/idea?
Regional
Baden-Württemberg, Region Mittlerer Oberrhein, Ettlingen, Karlsruhe
Does your concept/idea address mainly urban or rural issues?
Mainly urban
Does your concept/idea refer to a physical transformation of the built environment or other types of transformations?
It refers to a physical transformation of the built environment ('hard investment')
Has your concept/idea benefited from EU programmes and/or funds?
No
Has your concept/idea won an EU prize?
Yes
How did you hear about the New European Bauhaus Prizes ?
Newsletter
On whose behalf are you submitting the application?
As an individual in partnership with other persons
II. DESCRIPTION OF THE PROJECT
Please provide a summary of your concept/ idea

Sustainability and climate protection are the guiding themes of our time, on which the concept for the new ELBA site is based.
A neighbourhood is being developed which, according to the motto -Querbeet-, brings together a wide variety of people and aspects of the major theme health of people and the earth and lives from the synergies between them.
The overriding themes are living and working. However, the heart of the district is the research campus, which deals with the production of food and energy, but also with the production and transmission of knowledge.
In addition to the university, biotechnology companies also benefit from the various spaces dedicated to research.
Building sites and open spaces are in a balanced relationship. The heavy sealing of the area is counteracted by the open space design.
Green spaces on the public squares, green development axes, as well as green facades and roofs provide for a good microclimate, despite the high density of buildings. The design area combines three main uses in addition to the 'AVG' - a transport company operating light rail, bus and rail freight services - all under the theme of 'health'. The heart of the district is the research center, which includes the university, laboratories and research fields, as well as greenhouses on the research roof.

Even though individual vehicles have become significantly cleaner and quieter, motorized transport still has many negative environmental impacts due to emissions of greenhouse gases, air pollutants and noise, as well as land use and resource consumption. Therefore the 'Queerbeet-Quarter' is based on a predominantly car-free development. In order to ensure the necessary access by motor vehicles or lorries, an underpass is planned in the southern part of the design area.

Please indicate the main themes of your concept/idea with 5 key words
healthy city
smart city
innovative living
applicable city
climate protection
Please give information about the key objectives of your concept/idea in terms of environmental sustainability (including circularity) and how these would be met.
Please highlight how the concept/idea can be exemplary in this context

Basically, the aim is to develop a climate-neutral neighbourhood by mainly supplying it with renewable energies. With regard to the research center, for example, electricity is to be operated by PV systems. The reuse of rainwater can also be useful for the irrigation of the various plants. In addition, it can also be used for toilets in the apartment blocks. Repeated openings of the building structure also ensure adequate ventilation. In order to create a pleasant microclimate, the facades are to be greenery and, in general, a neighbourhood planting is to extend over the entire area.

The materials that run through the entire district are based on a sustainable and natural selection of raw materials but also other CO2-reduced chemical building materials. The various typologies of use in the quarter are supported by a hybrid construction of concrete and wood. In addition, accents will be set by wooden elements, which will be made from raw materials from the region. The load-bearing ceilings are mainly made of concrete, but wood-concrete composite ceilings are also conceivable in order to keep the amount of materials and at the same time to improve the indoor climate. For the closed façade sections in the district, greenery is used - also to the benefit of the microclimate. In addition to the closed façades, the neighbourhood also has generously open façades made of sustainable glass with window frames made of wood, such as the 'greenhouses' in the research campus. In order to produce as much of their own electricity as possible, large façades partly consist of façade-integrated PV systems. Intensive green roofs are planned for the neighbourhood roofs. In addition, the generous roof areas offer an opportunity for the installation of PV and solar thermal systems.

Please give information about the key objectives of your concept/idea in terms of aesthetics and quality of experience beyond functionality and how these would be met.
Please highlight how the concept/idea can be exemplary in this context

A central motif of the design is a sequence of squares that are assigned different themes to the overarching theme of a healthy city. Both the station square in the north and the Arena in the south form entrances to the neighbourhood. Anyone entering the neighbourhood from the station is greeted by the old 'ELBA hall' as a gateway and reaches the Forum via the Passage. Here you will find a spacious park-like green area and a neighbourhood cafeteria. The Forum is also the intersection of all the uses occurring in the district.
The Arena in the south is dedicated to the theme of 'activity'. Skateboarders, basketball players or simply friends can hang out together, the athletic student can go to a gym to work out, or climbers can test their limits in an indoor bouldering hall. On this square, the most diverse user groups meet.

In order to sustainably rethink the old existing hall of the former ELBA site, the concept of a further use is born: the Passage.
The scaffolding of the old ELBA hall functions as a gateway to the neighbourhood. Small businesses are placed in boxes under the roof of the existing hall. The space in between serves as exhibition, event and recreation space.
The park to the south links the AVG use to the new quarter. In a small Library of Things, which is linked to the Forum,
visitors can borrow different things, not just books, but they can also lend things themselves.

Please give information about the key objectives of your concept/idea in terms of inclusion (equal opportunities, public participation, citizen engagement, co-design, universal design, accessibility, affordability, etc.) and how these would be met.
Please highlight how the concept/idea can be exemplary in this context

In the planning of our project, we envision many multifunctional spaces that can be adapted in the future and that can be used individually. The research centre is the centrepiece of the site, around which various types of living and employments will be arranged step by step to a 'healthy' city. The residental units and the entire neighbourhood are barrier-free accessible. This enables diverse groups of residents to live together in a community.

Living in the Queerbet neighbourhood is characterised by two different typologies of living, which promote the mixing of different groups of residents by creating meeting areas and communal areas. The pergola building offers interspersed 1-4 room apartments with recessed loggias as private outdoor space on the upper floors. The communicative cooking and dining area is oriented towards the pergola, whereas the bedrooms and living rooms are located in the more protected part of the flats.

In addition to the communally washrooms and multi-functional rooms, the ground floor also houses studio flats, which extend over two floors and can also be accessed via the pergola on the 1st floor.

The more private living rooms and bedrooms are located in the studio on the gallery floor, as the more public workspaces on the ground floor are oriented towards the street. The adjoining terraces offer space for exhibitions.

The wide arcade offers, in addition to its access function, generous recreational areas where residents can meet and exchange ieas.

The deep house offers space for experimental living with a focus on community. Two residental units extend over two floors and, with their clustered floor plans, make residental communities possible with up to 10 seperate rooms with their own bathroom. The area between the living cubes is shared and serves as a kitchen, dining room and living room, for example.

Please explain how these three dimensions would be combined in your concept/idea.
Please highlight how this approach can be exemplary

The concept, based on sustainability, inclusion and attractive open space design, ensures a balanced space-air climate in relation to the industrially shaped area in which the quarter is to be located. At the interface between the city centre and the industrial area of Ettlingen, which has so far been rather undefined and has few qualities, a mixed, innovative and lively quarter is to be created that will unite a wide variety of themes in a balanced relationship.

Sustainability and climate protection are the guiding themes of this design, whose motto 'Querbeet' brings together a wide variety of people and aspects of health and thrives on synergies between them. While the central research campus deals with the production of energy and food as well as the production and transfer of knowledge, large commercial and co-working spaces offer space for biotech companies or other businesses related to the overriding theme of health.

A sophisticated climate concept and a selection of sustainable building materials are complemented by a creative and lively open space design through the creation of thematically differentiated square expansions, which make the neighbourhood a lively, innovative but also mixed urban space. This mix is also ensured by a wide range of housing types that are designed to be barrier-free and offer suitable living space for every type of person. The types of housing range from classic 2-3 room flats and studio living to experimental living. All these design-specific themes and their synergies together create the Querbeet Quarter ('querbeet' means 'across the board') - an individual and unique place for everyone.

Please highlight the innovative character of the concept/idea as compared to mainstream practices in the field of the concept/idea.

In our opinion, too little attention is often paid to the issue of climate and, consequently, to the health of the individual in newly developed urban districts and also in individual architecture. We are convinced of innovative solutions where the synergies have a direct impact on the climate itself in the neighbourhood, whereas existing buildings, for example, do not address such aspects. In our concept, it is important to pay special attention to the human-being and its health in addition to planning new urban spaces. This is one of the main aspects of our design, which runs through all the newly created urban structures, but at the same time also through the existing structures with careful handling. 

In addition, together with a healthy city, we are creating new spaces for future-oriented research and education, which is more important than ever in today's world. We believe that a new urban quarter could combine all these aspects and thus could act as a prototype for future urban spaces.

Please detail the general plans that you have for the further development, promotion and/or implementation of your concept/idea.

Since we were able to convince the jury with our design in this year's EUROPAN 16 competition and are among the winners, we hope for the opportunity to participate in a further development of the project. We see a lot of potential in transforming the area in Ettlingen West into an innovative, lively and sustainable urban area and to incorporate our elaborated aspects into a possible planning. To this end, we would like to promote our ideas and bring them even closer to the city. We also envisage a meeting with the other winning group who have also explored innovative thinking in their ideas for the area. Together with the city of Ettlingen, this could create a team of young motivated people who exchange ideas in a process, plan together and develop a future-oriented and feasible concept that shows consideration for the existing structures and at the same time creates new urban spaces.

Imagine that your idea/concept is awarded in the New European Bauhaus Prizes 2022. What kind of initiatives would you take throughout the following year (June 2022- June 2023)

If we were to win the award, we would definitely try to promote the project further to better demonstrate the core themes of inclusivity and the healthy, smart city through our project. Of course, it would be a great success for us if we had the opportunity to continue supporting the project in its implementation and to pay attention to the issue of sustainability.  In addition, we would like to  take the initiative to continue thinking about the topics such as synergies in the larger complex, related to the climate, as normality. Possibly our project can act as a showcase prototype for Germany and new neighbourhoods. All in all, we want to show that you can combine industry and production with an urban pleasant life and a lively city.

III. UPLOAD PICTURES
IV. VALIDATION
By ticking this box, you declare that you are not in in one or more of the exclusion situations foreseen under Article 136 of the Financial Regulation.
Yes
By ticking this box, you declare that all the information provided in this form is factually correct, that you assume sole liability in the event of a claim relating to the activities carried out in the framework of the contest, that the proposed concept/idea has not been proposed for the New European Bauhaus Prizes 2022 in any other category or strand and that it has not been subject to any type of investigation, which could lead to a financial correction because of irregularities or fraud.
Yes
By submitting your application, you guarantee that you are the author or have the rights to proceed with the application and to authorise the use of the project, concept, idea, and that you have obtained any necessary consents, licenses or assignments from third parties and included copyright notices when necessary.
Yes
By submitting your application, you understand that all the applications that meet the eligibility requirements will be shared for the purposes of the selection processes, and notably published on the secured platform https://prizes.new-european-bauhaus.eu/ and for the purposes of the promotion of these on the New European Bauhaus website and/or other European Commission communication channels. In this sense, the applications would be widely available. Applicants should ensure that they present their ideas, concepts, projects, in such a way that they could be shared without giving rise to intellectual property related concerns. If your submission is selected as one of the finalists, it will additionally be shared for the purpose of the public vote that will take place. The European Union is granted a licence to use and share your application with the general public and the official external experts for the purposes of the selection process, including the voting. The European Union has the right to use the images and visual materials and the description provided in the application for communication purposes related to the contest and beyond. Rights granted comprise the right to store, reproduce, display, publish and communicate or distribute copies in electronic or digital format, including, but not only, through the internet. Unless you have disclosed your name, the European Commission has no obligation to share your name when using or disseminating your contribution to the public. The European Union cannot be held responsible in case any submitted idea, project, concept is found to infringe third parties rights. The European Union shall be neither responsible for the use that third parties may do of the applications or related content.
Yes

Attention

In order to submit your project, please make sure you have filled in all the mandatory fields marked with *, in both the “Basic information” and “Description of the project” tabs.

Attention

The country you have selected is not a Member State of the EU.

Please select the country your project was either implemented in the EU for strand A in or is being developed or intended to be implemented in the EU for strand B.