Skip to main content

Alte Mälze Lauterhofen

I. SUMMARY INFORMATION
Project
296810
Status
Submitted
Award category
Regaining a sense of belonging
You want to submit
NEW EUROPEAN BAUHAUS AWARDS: existing completed examples
Project title
Alte Mälze Lauterhofen
Full project title
Alte Mälze, Lauterhofen: an old malthouse has been transformed into a versatile community centre
Description

Built in the 16th and the 17th century and temporarily used as a malthouse, the dilapidated building has been brought back to life after an extensive renovation. Today it functions as a multi-purpose community centre in Lauterhofen, a rural town in the Upper Palatinate region. The architecture of the new old malthouse compliments its history while being applicable to modern day usage. As a place of cultural exchange it reconnects the community to their history and their shared heritage.

What was the geographical scope of your project?
Regional
Bavaria (state)
Upper Palatinate (region)
Neumarkt in der Oberpfalz (district)
Lauterhofen (municipality)
Does your project address mainly urban or rural issues?
Mainly rural
Does your project refer to a physical transformation of the built environment or other types of transformations?
It refers to a physical transformation of the built environment ('hard investment')
Has your project benefited from EU programmes or funds?
Yes
Which or fund(s)? Provide the name of the programme(s)/fund(s), the strand/action line as relevant and the year.
ERDF: European Regional Development Fund

ERDF

time frame: 2014-2020

key objective: sustainable development of functional areas 

Has your project won an EU prize?
No
Your project is fully completed?
Yes
When was your project implemented?
How did you hear about the New European Bauhaus Prizes ?
Newsletter
On whose behalf are you submitting the application?
As a representative of an organisation
II. DESCRIPTION OF THE PROJECT
Please provide a summary of your project

The building is situated in the small Bavarian town of Lauterhofen in the Upper Palatinate region and was built in the 16th until the 17th century. It was temporarily used as a malthouse and has been deserted for a long time. Plans to tear it down to make room for a parking lot, have been discarded in the last minute, when the town of Lauterhofen made the decision to purchase the malthouse and bring it back to life. During a two-year construction period the old malthouse was broadly refurbished according to plans drawn up by Berschneider + Berschneider architects. While the outside of the building was transformed, the raw character of the inside has been preserved and even emphasized: wooden beams have been uncovered, newer plaster removed, walls left uneven. All built-ins, such as the freely hung toilet box, stairs and railings are made of hot rolled black steel and further accentuate the unique character and historic charm of the old malthouse. The vaulted cellar, meant to accommodate workshops and craft groups, is finished with hard-wearing tiles and sanded screed. The ground floor has been lowered to achieve an adequate ceiling height for contemporary use. Parts of the ceiling to the upper floor have been removed, the ceiling to the attic has been fully removed. This allows free sight from the ground up to the impressive roof truss. The former malting tower has been converted into a lounge, daylight streams through the modified malting chimney with a built-in fanlight. Today the old malthouse functions as a versatile space for the community of Lauterhofen and can be used for co-working purposes as well as cultural events or meetings. All installations are easily removable. This ensures that the whole space can be adapted to a potential new usage in the future. The restoration of the building is a flagship project in the region and demonstrates successfully how contemporary history can be preserved.

Please indicate the main themes of your project with 5 key words
historic preservation
malthouse
community centre
regional
Bavaria
Please give information about the key objectives of your project in terms of sustainability (including circularity) and how these have been met.
Please highlight how the project can be exemplary in this context

Going against the trend of tearing down old buildings in rural villages or towns, the decision to preserve and renovate those buildings is mainly based on sustainable thinking. No demolition, no reconstruction – reduction of grey energy. In addition to those benefits the historic preservation of the old malthouse required the use of high value building materials, such as natural stone, wood, steel and lime plaster as well as the skills and understanding of local and traditional craftsmanship. Furthermore, all built-ins are easily removable. Future reconstruction, dismantling or even demolition can be conducted in an environmentally-friendly way. Preserving what already existed in a careful and respectful manner while also keeping a piece of local and cultural history alive and adaptable to the needs and requirements of future generations: the refurbishment of the old malthouse is sustainable in every sense of the word.

Please give information about the key objectives of your project in terms of aesthetics and quality of experience beyond functionality and how these have been met.
Please highlight how the project can be exemplary in this context

The raw character of the utilitarian building has been exposed and even emphasized. Wooden beams have been uncovered, newer plaster removed, walls left uneven. The remaining elements of its former use as a malthouse were preserved and converted creatively. The malting tower accommodates a lounge, the chimney functions as a fanlight. With the partial removal of the ceiling to the first floor and the full removal of the ceiling to the second floor the old malthouse uncovers its full potential and room size while also offering interesting views and sight connections between the different spaces and floors. The simple built-ins are classic and unpretentious, the use of pure and natural building materials conveys quality. In many ways, the refurbishment of the old malthouse is a meaningful example on how to transform existing constructions. The long history of the building is honoured without holding stiffly on to it, contemporary architecture and style was implemented but not heavily imprinted. The aesthetic of the malthouse lies in its timeless simplicity and is therefore approachable to various groups of people and generations.

Please give information about the key objectives of your project in terms of inclusion (equal opportunities, public participation, citizen engagement, co-design, universal design, accessibility, affordability, etc.) and how these have been met.
Please highlight how the project can be exemplary in this context

The old malthouse functions as a versatile community centre, a space for local groups and clubs. It accommodates art exhibitions, lectures, and presentations. It is open to senior citizens as well as youth groups and can even be used as a co-working space. The vaulted cellar functions as a multi-purpose space suitable for workshops and craft groups. Meetings can be held in the top level in the attic. It is undeniable that rural areas often lack spaces and possibilities for cultural exchange and interaction between different groups and generations. In this context the old malthouse is exemplary as a place from the community for the community: the cultural centre of Lauterhofen and the surrounding region.

Please explain how these three dimensions have been combined in your project.
Please highlight how this approach can be exemplary

Sustainability, aesthetics, and inclusion: All of these key objectives have been substantiated in the old malthouse. They are mutually dependent on each other and intertwine. A piece of local history has been sustained. The reconstruction stands out not only because of the long-lasting quality of the materials and timeless aesthetic achieved through simple yet elegant built-ins but also because of its forwardness. Future generations are able to reconstruct and adapt the space to meet their own purposes and needs. Sustainable, respectful handling of existing structures and a renovation and refurbishment that is timeless as well as exquisite ensures long-term usage.

Please give information on the results/impacts achieved by your project in relation to the category you apply for

Bavaria is well known for its brewing history. This applies to the Upper Palatinate region as well as Lauterhofen. In the 16th century, almost every village or town inhabited a number of small breweries and malthouses where every citizen or household was able to brew their own beer. This part of local history is no longer as visible today. In Lauterhofen the old malthouse is one of the last remaining malthouses and a reminder of this period of time. With the renovation this part of history has been revived. It connects the people of Lauterhofen to their heritage and therefore to each other. Once again it is a place where they are able to come together, exchange their thoughts and beliefs and reconnect with one another. The old function of the malthouse is reinvented in a contemporary way.

Please explain how citizens and civil society were involved in the in the design and/or implementation of the project.
Please also explain the benefits that derived from their involvement.

The renovation of the malthouse was co-financed by the ERDF (European Regional Development Fund). The citizens of Lauterhofen were involved in the process of the renovation every step of the way. It was not only on behalf of the requirements of the fund but also on behalf of every party involved in the renovation, that there would be a constant exchange between the municipality, the architectural office and the civil society. The Heritage Day, the Day of Urban Development, the initiative “Baustelle betreten” (Enter Construction Site) and many other different guided tours, exhibitions and presentations on the construction progress were well received opportunities for the citizens and the executing parties to connect and exchange. The constant exchange between the citizens, the municipality and the architect were beneficial to everyone involved. It resulted in a deep understanding of the local history and tradition and how it can be revived in a respectful and forward way. The collective culture of memory built awareness for existing structures. Even though comparatively the old malthouse is only a small utilitarian building it now is a flagship project in the region and demonstrates successfully how contemporary history can be preserved and given back to the community that it shares its history with.

Please explain what kind of global challenges the project addressed by providing local solutions

The renovation of the old malthouse addresses many challenges on different levels. Considering the fact, that the percentage of the rural population is at a historic low, the malthouse gives a local solution to pressing issues in those areas: the revival of town and village centres, the remedy of vacancies and the return of rural population to their local and regional tradition and history. Furthermore, the old malthouse functions as a place for exchange. Global challenges such as the Covid-19 pandemic forced people to stay in their own homes. In addition to that social climate is not ceasing to deteriorate, a trend that has been visible for a few years. Especially rural areas lack of cultural centres – places to interact with one another and get in touch with different generations, different ideas and different ideologies. The malthouse offers a platform for everyone that is willing to use it, while also keeping history alive right in the town centre of Lauterhofen.

Please highlight the innovative character of the project as compared to mainstream practices in the field of the project.

The innovative character of the project lies in its versatility. As previously stated, the malthouse can be used for different purposes and needs. It lives off of the citizens and their ideas on how to use it. There is no definite function defined. The versatility also ensures a long-lasting usage of the space and creates a wide range of possibilities for all different kinds of people and interests.

Please explain to the potential of transferring the projects’ results or learnings to other interested parties and contexts.
Please provide clear documentation, communication of methodology and principles in this context.

It is crucial to understand and interpret what is already there, in order to create and develop something new in a meaningful way. The renovation of existing structures in small villages and towns exemplifies this principle by demonstrating how townscapes can be preserved, vacancies converted, and history revived. Especially considering the urgent issues and difficulties that rural areas are faced with in the modern age, the old malthouse provides a valuable lesson. By preserving a piece of local history and reshaping it to fit contemporary needs and purposes the malthouse unites the past with the present. Restructuring the malthouse into a community centre furthermore addresses the lack of places for cultural exchange in rural areas. The malthouse was given back to the community, encouraging them to identify with their hometown, and to reconnect through shared heritage, traditions, and values. Renovating existing structures, especially when they are of historic origin, does not only challenge the creativity it also entails a huge potential. A respectful handling of the past encourages a sustainable approach for the future. For those reasons the old malthouse is one of many projects of the type, the architectural office Berschneider + Berschneider has realised in its history since 1984.

Is an evaluation report or any relevant documentation available?
No
If you would like to upload additional documentation, please upload it or write it below
III. UPLOAD PICTURES
IV. VALIDATION
By ticking this box, you declare that you are not in in one or more of the exclusion situations foreseen under Article 136 of the Financial Regulation.
Yes
By ticking this box, you declare that all the information provided in this form is factually correct, that you assume sole liability in the event of a claim relating to the activities carried out in the framework of the contest, that the proposed project has not been proposed for the New European Bauhaus Prizes 2022 in any other category or strand and that it has not been subject to any type of investigation, which could lead to a financial correction because of irregularities or fraud.
Yes
By submitting your application, you guarantee that you are the author or have the rights to proceed with the application and to authorise the use of the project, concept, idea, and that you have obtained any necessary consents, licenses or assignments from third parties and included copyright notices when necessary.
Yes
By submitting your application, you understand that all the applications that meet the eligibility requirements will be shared for the purposes of the selection processes, and notably published on the secured platform https://prizes.new-european-bauhaus.eu/ and for the purposes of the promotion of these on the New European Bauhaus website and/or other European Commission communication channels. In this sense, the applications would be widely available. Applicants should ensure that they present their ideas, concepts, projects, in such a way that they could be shared without giving rise to intellectual property related concerns. If your submission is selected as one of the finalists, it will additionally be shared for the purpose of the public vote that will take place. The European Union is granted a licence to use and share your application with the general public and the official external experts for the purposes of the selection process, including the voting. The European Union has the right to use the images and visual materials and the description provided in the application for communication purposes related to the contest and beyond. Rights granted comprise the right to store, reproduce, display, publish and communicate or distribute copies in electronic or digital format, including, but not only, through the internet. Unless you have disclosed your name, the European Commission has no obligation to share your name when using or disseminating your contribution to the public. The European Union cannot be held responsible in case any submitted idea, project, concept is found to infringe third parties rights. The European Union shall be neither responsible for the use that third parties may do of the applications or related content.
Yes

Attention

In order to submit your project, please make sure you have filled in all the mandatory fields marked with *, in both the “Basic information” and “Description of the project” tabs.

Attention

The country you have selected is not a Member State of the EU.

Please select the country your project was either implemented in the EU for strand A in or is being developed or intended to be implemented in the EU for strand B.